Een zwerfafvalindex van 9,1 voor Koggenland en 8,3 voor Opmeer. Dat zijn de resultaten van de jaarlijkse monitoring van zwerfafval in beide gemeenten. En dat is een prachtig resultaat, zeker ook ten opzichte van andere gemeenten. Ook is er weer gemeten of er afval wordt bijgeplaatst bij afvalbakken. En het zal niet verrassen dat dit noch in Koggenland, noch in Opmeer het geval was. En ook dat is een aanzienlijk hogere score dan gemiddeld. Deze positieve resultaten tonen aan dat de aanpak van Koggenland en Opmeer op het gebied van zwerfafval werkt. Verantwoordelijk wethouders Rosalien van Dolder van Koggenland en Robert Tesselaar van Opmeer zijn dan ook zeer tevreden over deze resultaten en danken alle zwerfafvalrapers:

“Afgelopen voorjaar hebben we in een video onze inwoners opgeroepen om zwerfafvalraper te worden en je eigen omgeving, stoep, straat, buurt of plantsoen schoon te houden. Iedereen die zich aanmeldde kreeg van ons een gratis zwerfafvalraper. En dat werkte: een ongekend groot aantal zwerfafvalrapers heeft zich aangemeld en dit aantal heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Ook is het leuk om te zien hoe kinderen zich inzetten voor een schonere omgeving en daarbij hun ouders enthousiast maken.

Op de Facebookpagina’s ‘Ik raap zwerfafval Koggenland en ‘Ik raap zwerfafval Opmeer’ hebben we het hele jaar door campagnes en nieuws geplaatst. Bovendien hebben we een aantal zwerfafvalrapers gevraagd wat hun reden is om zwerfafval te rapen en dat op video gedeeld. Het prachtige resultaat in de zwerfafvalmonitoring komt dan ook niet uit de lucht vallen, maar is het resultaat van een gezamenlijke aanpak. En daar willen wij iedereen dan ook hartelijk voor danken.

Doorzetten in 2022

Natuurlijk gaan we volgend jaar verder met de aanpak van zwerfafval. Met vertrouwde en nieuwe campagnes en opruimacties. Zwerfafval kent geen grenzen. Daarom zoeken we ook steeds meer een regionale en zelfs provinciale samenwerking op. Want samen kom je nog verder. Als gemeente Koggenland en gemeente Opmeer willen we hier graag een voortrekkersrol bij blijven spelen. Wij roepen onze inwoners dan ook op om ook in 2022 te blijven bijdragen aan een schoon Koggenland en Opmeer. Want uiteindelijk willen we natuurlijk naar een 10 op de zwerfafvalindex, dus naar een gemeente zonder zwerfafval”.

Video

Op een speciale video bedankt wethouder Rosalien van Dolder de zwerfafvalrapers van Koggenland.

Of kijk op de pagina ‘Ik raap zwerfafval Koggenland’ of ‘Ik raap zwerfafval Opmeer

Rapport Zwerfafvalindex

Het rapport van gemeente Koggenland is geheel te bekijken en hier te downloaden.

Het rapport van gemeente Opmeer is geheel te bekijken en hier te downloaden.