Je hebt ze vast al gezien: de posters bij de entrees, uitgangen, zonneweides en zwemwater en de stickers op de afvalbakken. Die staan er niet voor niets. Vanwege Corona hebben steeds meer inwoners ontdekt dat je ook in je eigen buurt heerlijk kunt recreëren. Langedijk en Heerhugowaard bieden dan ook tal van aantrekkelijk locaties om te zonnen, picknicken, spelen, soms zelfs zwemmen, maar vooral heerlijk recreëren. 

Maar dat doe je natuurlijk het lekkerste op een schoon veld, in schoon water, in een schone speeltuin, kortom vooral niet als er afval ligt. De gemeenten Langedijk en Heerhugowaard zorgen voor voldoende afvalbakken die ook regelmatig geleegd worden.

Wat we aan jou vragen is om je afval dan ook in de afvalbak te gooien. En mocht deze onverhoopt toch een keer vol zitten, bijvoorbeeld op een hele drukke dag, neem het dan gewoon mee naar huis en gooi het daar weg. Want afval dat niet in de afvalbak belandt, gaat zwerven, wordt vies en richt veel schade aan planten, dieren en de natuur aan.

Dieren kunnen stikken in plastic, zich bezeren aan scherven van glas of aan blikjes. Eén peuk vergiftigt maar liefst 8 liter grondwater. Microplastics komen via het grondwater in het water terecht en kunnen zelfs in de voedselketen terecht komen. Dus maak van je afval geen zwerfafval en gooi het in de afvalbak of neem het mee naar huis. Zo houden we onze vele recreatieparkjes de hele zomer heerlijk schoon.